Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.nl

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.nl

Flitsen

Rode Ogen

Ergenis Nummer 1

Dit is wellicht ergernis nummer 1! Rode ogen ontstaan doordat het licht in de oogbol, aan de achterkant welke doorbloed is, wordt teruggekaatst. Juist als er weinig licht is wordt de flits gebruikt en ook dan zijn de pupillen van onze ogen groot. Overdag, als je "inflitst" om een schaduw op het gezicht te voorkomen, zijn de pupillen klein en heb je er weinig last van.

Hoe te Voorkomen

Rode ogen door directie flits

Er zijn verschillende mogelijkheden om het effect van de rode ogen te verminderen. Vaak heb je op de compactcamera's een mogelijkheid voor "rode ogen reductie". In dat geval wordt er een aantal malen een voorflits gegeven met lagere intensiteit waardoor de pupillen zich vernauwen alvorens de werkelijke foto wordt genomen. Vaak is het resultaat marginaal.

Het beste effect wordt verkregen indien de flitser op enige afstand van de cameralens wordt geplaatst (bijvoorbeeld 10-15cm). Je hebt dan tot een afstand van 3-4 meter geen last meer van het rode ogen effect. Indien je een foto maakt op meer dan 5 meter afstand dan kan het rode ogen effect weer terugkomen. Met de ingebouwde flits van een compactcamera heb je geen keuze, dit gaat vrijwel altijd fout.

Het zogenaamde indirect flitsen zal ook voorkomen dat het licht van de ogen wordt weerkaatst. Tevens heb je bij indirect flitsen geen last van hinderlijke schaduwen op de muur. Je kunt indirect flitsen via het plafond of via de muur. Persoonlijk heb ik de beste ervaring door te kiezen voor een goede krachtige flitser met een hoog richtgetal, een diffuser te plaatsen en indirect te flitsen.

Achteraf Corrigeren

Met de meeste foto bewerkingsprogramma's hebben de mogelijkheid om de rode ogen te corrigeren. Het ene programma wat luxer dan het andere. Tegenwoordig zie je ook digitale camera's waarbij het achteraf mogelijk is de foto te bewerking en de rode ogen te verwijderen. Neem wel even de moeite om rode ogen te corrigeren, het staat zo goedkoop!

Onderaan de pagina staan twee correcties. Bij Paint Shop Pro (en bij andere betere fotobewerkingssoftware) heb je meer mogelijkheden. Je ziet dat de ogen op de rechter afbeelding onnatuurlijk zwart zijn, maarja dit programma was dan ook gratis.

Het diafragma is half open Het diafragma is maximaal gesloten

Bij deze foto zijn de rode ogen gecorrigeerd met het foto bewerkings­programma Paint Shop Pro (versie 13). Met dit programma heb je veel mogelijkheden.

Bij deze foto zijn de rode ogen gecorrigeerd met het foto bewerkings­programma XnView, dit programma is gratis te downloaden.
 
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!