Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.nl

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.nl

Flitsen

Basis

Meer Mogelijkheden met een Opzetflitser

Met een opzetflitser heb je meer mogelijkheden dan met een flits die ge´ntegreerd is met de camera. De flitser is hoger waardoor je minder last heb van het rode ogen effect en de betere opzetflitsers hebben een draaibare flitskop waardoor het mogelijk wordt om indirect te flitsen.

Het is wel oppassen geblazen indien de wand of het plafond niet een neutrale kleur heeft. Er zal dan een kleurzweem over de foto komen. Deze is vaak makkelijk achteraf te verwijderen.

Ook kunnen opzetflitsers een hulpverlichting hebben om het object op een gepaste manier te belichting zodat de autofocus van de camera kan scherpstellen.

TTL (Through The Lens)

TTL staat voor lichtmeting door de lens. Dit wil niets anders zeggen dan dat het de hoeveelheid licht wordt gemeten door de lens en deze wordt verwerkt om de flitser aan te sturen. Met deze methode wordt vlak voor de werkelijke opname een korte (zwakke) flits afgegeven. Het ontvangen licht wordt gemeten en is een maat voor werkelijk opname met een berekende diafragma en sluitertijd.

Verschillende fabrikanten gebruiker verschillende afkortingen. Goed lezen dus.

ADI (Advanced Distance Integration)

ADI is een term die gebruikt wordt voor lenzen die de afstand waarop is scherp gesteld kunnen doorgeven aan de camera. De camera zal deze afstand gebruiken voor het bepalen van de belichting. Hierdoor is een betere belichting mogelijk. Met ADI is de belichting onafhankelijk van het object. In geval van niet ADI (b.v. TTL) zal de camera een donker gekleurd object sterker belichten dan een licht gekleurd object. Het is daarom beter om ADI te gebruiken.

ADI kan niet gebruikt worden indien er indirect wordt geflitst of wanneer er gebruik wordt gemaakt van een diffuser. In die gevallen moet je gebruik maken van een TTL meting.

Diffuser

Wanneer indirect wordt geflits is het licht al minder hard en worden de schaduwen zachter. Door het plaatsen van een diffuser wordt het licht verspreid waardoor de schaduwen zachter worden. Indien indirect flitsen niet mogelijk is, omdat het plafond te hoog is of zwart geverfd is, dan is een diffuser noodzaak geworden.

Meestal wordt een diffuser in de vorm van een soort kapje op de flitser gezet. Er zijn ook veel andere vormen. Ook voor de ge´ntegreerde flits is een oplossing, je kunt "zakjes" kopen die om de "pop-up" flitser worden bevestigd.

Omdat het licht beter verspreid is heb je ook minder last van harde reflecties die kunnen ontstaan omdat de persoon licht zweet.

Draadloos

De duurdere flitsers (en duurdere camera's) hebben de mogelijkheid om draadloos te worden aangestuurd. Hierdoor wordt het mogelijk om het object onder een hoek of van meerdere zijden te belichten. Dit kan zorgen voor mooie schaduwen die de contouren accentueren.

Deze vorm van fotograferen opent een nieuwe wereld van fotografie die we in een apart onderwerp (Strobist Fotografie) zullen uitleggen.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!