Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.nl

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.nl

Flitsen

Richtgetal

Guide Number

Elke flitser heeft een richtgetal ("Guide Number" in het Engels). Het richtgetal is een maat voor de sterkte van de (maximale) flits. Vrijwel alle flitsers zijn tegenwoordig "computer" gestuurd en kunnen de sterkte van de flits aanpassen aan de behoefte. Het richtgetal is in dat geval een indicatie voor de maximale flits. Ook de ingebouwde flits van een compactcamera heeft een richtgetal.

Wat is het Richtgetal?

Het richtgetal is gelijk aan het diafragmagetal vermenigvuldigd met de afstand. Dit geldt bij een gevoeligheid (ISO waarde) van 100ASA en bij gebruik van een lens met een brandpuntsafstand van 50mm. Dus een flitser met een richtgetal van 42 kan bij een diafragma instelling van f4, bij een ISO waarde instelling van 100ASA, flitsen tot een afstand van ruim 10 meter (42/4).

Soms geven fabriekanten het richtgetal op voor een instelling van 200ASA. Dat klinkt beter, want het richtgetal is dan een factor wortel 2 (1,41) hoger. Dus een het richtgetal van een flitser van 42 (bij 100 ASA) ongeveer 60 bij 200 ASA.

De meeste flitsers die kunnen zoomen zijn niet zo eerlijk in de specificatie van hun richtgetal. Zij geven deze voor het maximale flitsbereik. Dus zowel voor de Sony HVL-F58AM als voor de Metz MECABLITZ 58 AF-2 heeft het richtgetal van 58 betrekking op de zoominstelling van 105 mm. Bij 50mm is het richtgetal gewoon 42 en bij 24mm komen we uit op een richtgetal van 29.

Voeten of Meters

Pas op, bij sommige buitenlandse producten wordt het richtgetal berekend met de afstand in voeten (30cm). Het richtgetal is dan veel hoger en een koper kan bedrogen uitkomen indien hij denkt dat richtgetal het product is van de afstand in meters!

Indien het richtgetal van zo een flitser 140 is op basis van voeten dan komt dit overeen met een richtgetal van 42 op basis van de afstand in meters. Het getal moet dus met 0,3 worden vermenigvuldigd om op meters uit te komen.

Invloed Filmgevoeligheid (ASA Instelling)

Het richtgetal van een flitser is in de regel voor een filmgevoeligheid van 100 ASA gegeven. Een verdubbeling van de filmgevoeligheid zorgt ervoor dat het richtgetal een factor wortel 2 (=1,41) zal toenemen. Bij een digitale camera wordt de sensor gevoeligheid ook ingesteld in ASA. Dezelfde regel is van toepassing.

Indien de camera op een gevoeligheid van 1600 ASA van is ingesteld dan wordt het richtgetal van de flitser dus wortel 16 (=4) keer hoger.

Zoomen

Indien een flitser kan mee zoomen met de camera dan zal het richtgetal ook veranderen. Vaak is deze opgegeven voor een brandpuntsinstelling van 50mm. Indien de flitser zal inzoomen dan wordt het licht meer gebundeld en zal het richtgetal zich verhogen. Bij de moderne zoomflitsers wordt vrijwel altijd het richtgetal gegeven voor de maximale zoomwaarde.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!