Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.nl

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.nl

Analoog Versus Digitaal

Vergelijken

Circle of Confusion (COC)

Wanneer we willen vergelijken of de digitale camera beter is dan de analoge film dan moeten we twee gelijkwaardige camera's vergelijken. De COC zegt iets over de kwaliteit van de sensor. Alle full frame camera's hebben dezelfde COC, namelijk 0,026mm, dit is hetzelfde als 26micrometer. E.e.a. heeft als basis de limiet van ons oog in relatie tot een afdruk van 20cm x 25cm. Als een opname hieraan voldoet dan zeggen we dat hij scherp is.

Rekenen

Willen we een scherpe opname (wanneer afgedrukt op 20cm x 25cm) maken met de full-frame camera dan moet de resolutie dus beter zijn dan de COC. Laten we uitgaan van een pixel grootte van 0,02mm dan zou een 1,5MP sensor nodig zijn.

De sensor heeft een afmeting van 24mm x 36mm.

In de breedte zijn:

20cm/0,02mm=1000 pixels nodig.

De hoogte wordt dan:

(36mm/24mm)*1000=1500 pixels.

Waar Zit de Winst Als We Meer Pixels Hebben

Als de sensor een hogere resolutie gaat krijgen dan de minimale COC dan is er geen bijdrage in de winst wanneer de print op 20cm x 25cm wordt gedaan. Wordt de resolutie een factor 2 beter, dan is het mogelijk om grotere afdrukken te maken of uitsneden te maken en deze te vergroten naar 20cm x 25cm prints. We spreken dan van een 3 MegaPixels opname.

We Printen Niet Meer Maar Vertonen

Dat is waar, maar momenteel is de resolutie van een goede monitor die nog redelijk te betalen is 1920x1200 pixels. Dit is ongeveer 2 MegaPixel en nog steeds kleiner dan de opname van 3 MegaPixels.

Het is niet mogelijk om het deze waarde 1-op-1 te vergelijken met een digitale camera sensor. Er zit nog een flink stuk processing tussen. Voor een zuivere 3 MegaPixels afbeelding kun je stellen dat een camera nodig is met een 6 MegaPixels sensor als minimum.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!