Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.nl

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.nl

Analoog Versus Digitaal

Aspecten

Vergelijken Is Niet Eenvoudig

Het is niet eenvoudig om zomaar een vergelijking te maken. Ook op het gebied van analoge fotografie zijn er verschillende formaten film die gebruikt werden. Tevens was er een groot verschil in de kwaliteit van de camera's. Ook op het gebied van analoge camera's zij/waren er spiegelreflex camera's en compact camera's.

Er waren zelfs wegwerpcamera's voor eenmalig gebruik (en zelfs met flits uitgerust). Kwaliteit was slecht.

Wil je het een beetje begrijpen waar we staan op dit moment dan kun je het beste alle secties in dit hoofdstuk lezen.

Twee Belangrijke Aspecten

Er zijn twee aspecten die een rol spelen in de ontwikkeling van digitale camera's:

  1. maak een sensor die dezelfde grootte heeft als een analoge film (full frame), dus het sensor formaat moet omhoog naar 24mm bij 36mm.
  2. maak een sensor die zo klein mogelijk is dus, dus pixel densiteit moet omhoog.

Ad 1

Door de sensor groter te maken vangen we meer licht en zal de camera (lens+sensor combinatie) steeds betere prestaties kunnen leveren. Gevolg: Kwaliteitverbetering.

Ad 2

Door de sensor zo klein mogelijk te maken kan de lens steeds kleiner worden (kleinere brandpuntafstand) terwijl de kwaliteit beter wordt. Gevolg: Prijsverlaging.

Verkleining van COC

Een bijkomend voordeel van het toepassen van kleine sensoren is de vermindering van de brandpuntafstand en door de verkleining van de COC (circle of confusion) zal de scherptediepte ook beter worden. Hierdoor is de kans steeds groter dat men succesvol is met het schieten van een scherpe foto.

Een kwaliteitsverbetering ontstaat ook doordat de sensor steeds kleiner wordt (bij gelijkblijvend of verhoging van het aantal pixels). In eerste instantie roept deze uitspraak veel verbazing en ontkenning op, maar uiteindelijk zal de afmeting van de sensor zeer klein zijn, de COC zeer klein worden en de scherptediepte heel groot worden.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!