Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.nl

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.nl

Analoog Versus Digitaal

Pixel Densiteit

Analoge Film

Wanneer we uitgaan van een "het redelijk haalbare" dan is 20 MegaPixels mogelijk met de analoge 35mm film. Dit komt uit op een pixel densiteit van ongeveer 2,4 Megapixels per cm2

Digitale Sensor

We zien dat de grens van 2,4 MP/cm2 bij de compact camera's ergens in het begin van de jaren 90 werd overschreden. Je kunt niet zomaar 1-op-1 vergelijken en daarom heb ik een factor 2 gebruikt. Dus pixel densiteit digitale camera gedeeld door 2 = werkelijke pixel densiteit. In de begin jaren negentig kwamen de eerste sensoren met een pixel densiteit van 8 MP/cm-2

Digitaal Heeft Analoog Ingehaald

We kunnen dus stellen dat in het begin van de jaren negentig de digitale sensor de analoge film heeft ingehaald. Hierbij alleen de focus op de techniek. Voor de consument was een goede vervanger voor de analoge camaera nog zeer prijzig.

Full Frame DSLR Haalt Analoog 35mm In

Pas met de komst van de APS-C formaat digitale camera's met een pixel densiteit van boven de 3 MP/cm2 rondom eind 2008/begin 2009 (sony was de eerste) en de full-frame formaat digitale camera's met een pixel densiteit van net onder de 3 MP/cm2 in het najaar van 2010 lijken we nu in de buurt te komen van de analoge film.

Pas met de komst van de 40 MegaPixel full frame camera's is het definitief dat analoog ingehaald is (2012/2013 of misschien nog later?)

Kijken we naar het middensegment van de analoge 35mm camera's dan zijn deze ingehaald door de digitale APS-C camera's ergens rond najaar 2005/begin 2006 met de komst van de eerste 10 MegaPixel camera's.

Waar Is De Grens

Momenteel zitten we op een kantelpunt. Eigenlijk is er geen verbetering van de digitale sensor meer nodig. De optiek begint nu de beperking te worden. Voordelen kunnen nog wel gehaald worden in de gevoeligheid, vermindering van de ruis en verbetering in processing van de ruwe sensor data naar het meer handelbare JPEG formaat.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!