Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.nl

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.nl

Kleuren Presentatie

Kleurdiepte

foto bloem (c)design4w3

Vroeger, en in deze snelle wereld, heel heel veel vroeger, was het slechts mogelijk om informatie op een computer weer te geven met een beperkt aantal kleuren. B.v. een kleuren pallet van 256 (kleurdiepte = 8 bits) of slechts 16 kleuren (4 bits). Vrijwel iedere computer die momenteel gebruikt wordt kan meer kleuren weergeven.

Hij kan het, maar misschien staat de kleurweergave anders ingesteld. Uw computer staat ingesteld op een kleurdiepte van

Indien hierboven 8 bits (=dus 256 kleuren) wordt aangegeven gebruikt U, of een zeer oude computer (minstens meer dan 6 jaar), of de instelling kan worden verbeterd naar tenminste 16 bits of nog beter 32 bits. Op sommige computers kan een instelling van 32 bits, hoewel de optie wel wordt aangegeven in het keuze menu, toch voor problemen zorgen. Gewoon even proberen.

Lukt het niet stuur dan maar even een mailtje met de versie van windows en of dat het een engelse of nederlandse versie is. Ik zal dan proberen te helpen.

Zin en On-Zin

Met 32 bits kunt in u totaal 4.294.967.296 kleuren vertonen. Dat is natuurlijk al volledig overdone omdat waarschijnlijk de beste afbeeldingen op uw computer uw eigen foto's zijn. Deze zijn opgeslagen in JPEG formaat en in dit formaat kunnen niet meer dan 16.777.216 kleuren zitten (8 bits voor elke kleur). In de onderstaande foto zitten echter 125036 kleuren terwijl dit toch wel een kleurrijke foto is!

In onderstaande afbeelding is het aantal kleuren verlaagd naar 256. Je ziet dat het verschil nauwelijks waarneembaar is.

Wanneer we het aantal kleuren opnieuw verlagen naar 50 verschillende kleuren dan wordt het duidelijk zichtbaar. Het aantal kleuren verlagen heeft zeer zeker niet altijd tot gevolg dat de filesize kleiner wordt! De laatste bestand is 77,7 Kbyte terwijl het orgineel 49,0 Kbyte was! Het verlagen van de bestandgrootte (met behoud van zoveel mogelijk kwaliteit) is een vak apart.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!