Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.nl

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.nl

Filters

Verloop

Gradient

Filters met de aanduiding "gradient" hebben een verlopende tint. Een bekende is het grijs verloop filter. Dit kan worden gebruikt voor landschap opnames. Hierbij komt het vaak voor dat de lucht overbelicht wordt. Door nu een filter toe te passen waarbij de bovenste helft bestaat uit een grijsfilter die belichting dempt met b.v. 2 stops kan er toch een foto worden genomen die de intensiteit verschillen goed aan kan.

Horizon In Het Midden

De scheiding tussen licht en donker zit in de regel in het midden van het filter. Je moet dus even goed kijken tijdens de opname dat de horizon in het midden van het beeld zit. Thuis achter de computer kun je dan de opname bewerken zodat een goede verhouding tussen lucht en land (of zee) ontstaat.

Is Het Nog Steeds Nodig

De noodzaak voor een gradient filter is niet echt meer nodig. Tegenwoordig is het eenvoudig om met een foto bewerkingsprogramma een gedeelte van de foto te corrigeren. Belangrijk hierbij is wel dat de foto niet overbelicht (of te zwaar onderbelicht) is. In de praktijk komt het vaak voor dat de lucht overbelicht is.

Toch blijft het nog steeds een uitdaging om de dynamische bereik van het licht, wat in de natuur al gauw kan oplopen tot 15 stops kan bedragen, vast te leggen met een foto. Een modern fototoestel komt vaak toch net nog een paar stops te kort en, misschien nog wel vaker, stellen wij het toestel niet optimaal in tijdens de opname.

Ingebouwde Correctie

De camera fabrikanten doen er alles aan om het succes op een correcte foto te vergroten. Er worden dan ook steeds meer trucjes ingebouwd om dit soort lucht correcties reeds toe te passen wanneer de opname wordt gemaakt.

Bracketing

"Bracketing" is een techniek waarbij een reeks foto's worden genomen met steeds een iets gewijzigde instelling.  Later bestaat dan de mogelijkheid om deze foto over elkaar te leggen en van iedere foto alleen die passages te nemen die goed belicht zijn. In het geval van een lucht met een hoge intensiteit moeten foto's genomen worden met een steeds iets gewijzigde belichting. Vaak kan je de waarde van de stapje instellen op het toestel.

Er zijn ook toestellen die kort achterelkaar een paar opnamen maken en deze meteen over elkaar heen leggen. Het is dan niet nodig dit zelf later op de computer te doen.

Indien je van bracketing of soortgelijke ingebouwde faciliteiten gebruikt maakt dan moet het toestel op een statief staan.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: indien een toestel op statief staat zetten we sensor of optische stabilisatie uit!
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!