Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.nl

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.nl

Kleuren Presentatie

Kleurruimte

Wat is een Kleurruimte?

Een kleurruimte geeft de omvang aan van het aantal kleuren. Dit kan duiden op weergave van kleuren maar ook op het waarnemen van kleuren. Zo heeft het menselijk oog een kleurruimte en digitaal foto bestand (b.v. een JPEG) heeft ook een kleurruimte.

We praten over een kleurruimte omdat er meerdere parameters zijn. Dit kan zijn R(ood)-G(roen)-Blauw of je kunt het ook uitdrukken in tint, verzadiging en intensiteit (engelse afkorting: HSV van Hue Saturation Saturation. Er zijn dus 3 dimensies en is het als een ruimte uit te drukken.

sRGB

In 1996 hebben HP en Microsoft een afspraak gemaakt hoe kleuren vastgelegd kunnen worden voor vertoning op monitoren en printers. In deze standaard wordt gewerkt met 3x8 bits en wel 8 bits voor iedere kleur. Deze vertaling is destijds sRGB genoemd. De op deze manier bereikte kleurruimte werd overgenomen door W3C (Wereldwijde Organisatie van het internet), Exif, Intel, Pantone, Corel etc.

Menselijk Oog

Het menselijk oog heeft ook een kleurruimte, dus een verzameling kleuren die wij kunnen waarnemen. Het zichtbare licht dus. Het is echter zo dat de kleurruimte van het menselijk ook groter is dan de kleurruimte van sRGB. Met de sRGB kleurruimte is het niet mogelijke een groot aantal verzadigde kleuren te maken. Dit met resultaat dat kleuren in een sRGB weergave fletser kunnen zijn dan door ons oog is waargenomen.

AdobeRGB

Op een gelijke wijze (dus met 3x8 bits) heeft Adobe Systems in 1998 de kleurruimte beter ingedeeld zodat meer kleuren beschikbaar komen voor gebruik op printers die met de CMYK methode printen. Nog steeds is het zo dat niet alle kleuren geprint kunnen worden die het menselijk oog kan waarnemen. Het is slechts de helft van alle zichtbare kleuren.

Nog Grotere Kleurruimte

Er zijn veel nieuwe standaarden zoals ProPhoto RGB. Deze delen de kleurruimte nog "breder" in. Het is zelfs zo dat er kleuren in voorkomen dit het menselijk ook niet kan waarnemen! Het kan handig zijn om in bewerkingsfase van een foto een grotere kleurruimte te hebben maar ten aanzien van de presentatie vraag ik mij af ofdat het wel echt nodig is. 10% van ons is kleurenblind en ons oog heeft ook nog eens een zeer dynamische manier om met kleuren om te gaan.

Hoet Stel ik Mijn Camera In? sRGB of AdobeRGB

Veel camera's hebben een mogelijkheid om de kleurruimte te kiezen. Bedenk wel dat dit alleen betrekking heeft op het JPEG bestand. Voor de RAW bestanden maakt het niet uit wat de keuze is. De kleurruimte instelling heeft betrekking op de conversie van RAW naar JPEG. Bedenkt dat in het RAW formaat de kleuren vastgelegd worden met (meestal) 12 bits.

Voor normaal gebruik moet een camera worden ingesteld op sRGB, want normaal vertoon je de foto's op je (microsoft) computer, plaats ze op het internet en print ze via de internet printshop. Deze maken allemaal gebruik van de sRGB kleurruimte.

Moeten jouw foto's worden gebruikt in materiaal wat bij de professionele drukker wordt gedrukt, dan is het beter om het aan te leveren in AdobeRGB. Het is wel handig om duidelijk te zijn over de gebruikte kleurruimte om vergissingen te voorkomen.




 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!