Bekende Voutjes
Flits en Regen of Stof
Witte Spots
Klik op de foto voor een vergroting!
Wanneer een opname met een flits wordt gemaakt en er zit regen of stof in de lucht dan kunnen deze zichtbaar worden in de opname wanneer er een flits wordt gebruikt. Zelfs rookdeeltjes die in de lucht hangen kunnen hierdoor zichtbaar worden.
Deze witte spots verschijnen als cirkelvormige witte doorzichtige vlekjes op de foto. In het Engels worden ze Orbs (van Orbis in het Latijn = kring of cirkel) genoemd.
De kleur van het stofdeeltje behoeft niet wit te zijn; het wordt wit weergegeven doordat het sterk overbelicht is.
Kleine vliegjes kunnen ook voor een vervelende bijwerking op de foto zorgen!
Aan de rechterzijde een voorbeeld van fijne regen en het gebruik van een flits. Je kunt duidelijk zien dat de regendruppels dicht bij de lens (dus de grootste) het felst oplichten.
Deze foto is gemaakt tijdens hoog water van de IJssel bij Deventer. Het was in de winter aan het eind van de dag. Het was grauw weer en daardoor komt er ook weinig contrast in de foto's. Ik had gedacht met een kleine flits het kunstobject op de voorgrond wat contrast (en kleur) te geven. Echter door de fijne regen gaf dit een volledig verkeerd resultaat!
Compactcamera Versterkt
Klik op de foto voor een vergroting!
Dit opvallend verschijnsel komt steeds vaker voor door de intrede van de digitale compactcamera. Hierbij zit de flits dichtbij de lensopening. De regendruppels of stofdeeltjes worden zeer wazig en vergroot weergegeven.
Dit komt omdat de stofdeeltje die zeer dichtbij zijn het sterkst oplichten als gevolg van de flits. Omdat deze vlak voor de lens zitten bevinden zij zich buiten het bereik wat scherp wordt weergegeven. Vaak zijn het de stofdeeltjes op een paar centimeter afstand die ervoor zorgen dat de foto mislukt is.
Het is een heel vervelend verschijnsel wat niet altijd direct te zien is op de voorvertoning. Het is praktisch niet te corrigeren.
Klik op de foto voor een vergroting!
Let wel, als je geen flits gebruikt is het stof ook zichtbaar. Deze stofjes, die vlak voor de lens zitten, vallen buiten het bereik wat scherp is en zullen vervagen in intensiteit en meestal niet zichtbaar zijn. Ze worden pas hinderlijk zichtbaar door de flits! Deze heeft een hoge lichtintensiteit en maakt de niet scherpe stofdeeltjes vooral zichtbaar bij een donkere achtergrond.
Niet flitsen kan dus een betere foto opleveren.
Bij de foto rechtsboven zijn de witte stops duidelijk zichtbaar. Ik had gedacht met een flits meer contrast en kleur te krijgen op de tijdelijk opgeworpen waterkering voor bescherming van de binnestad van Deventer. Het resultaat kun je zien, door de fijne regen zijn er witte spots. Hiernaast zie je dezelfde foto zonder flits (en dus zonder witte spots).
Niets opgevallen? De onderste foto heb ik gebruikt en de hinderlijk lantaarnpaal had ik maar even weggepoetst!
Externe Flitser
Heb je geen keuze en moet er geflitst worden probeer dan het onderwerp vanaf de zijkant te belichten en maak de afstand tussen flits en voorwerp zo kort mogelijk.
Ook kun je proberen de sterkte van de flits te beperken. Is dit niet mogelijk dan moet je echt een ander moment zoeken voor de foto.
Blijf met aandacht fotograferen en realiseer goed dat de lichtafval van de flitser kwadratisch is.
Regenbui Kan Ook De Oplossing Zijn
Als er veel stof in de lucht zit probeer dan in de zomer direct na een regenbui een fotoserie te maken. Je hebt dan weinig last van stof in de lucht.
Er zijn landen waar het alleen gedurende een korte periode in het voorjaar mogelijk is om scherpe foto’s te maken. De rest van de tijd zit er altijd stof in de lucht!
|