Begrippen
Blooming
Pixels en Elektrice Stroom
De beeldsensor in een digitale camera bevat pixels. Iedere pixels geeft een bepaalde waarde (elektrische stroom) af naar gelang er licht (fototonen) op de sensorpixels valt. De sensorpixels bestaat uit een foto diode. Het bereik van een sensorpixel is niet oneindig. Als de grens bereikt is zal de afgegeven waarde van de sensorpixel niet meer toenemen en ontstaat er overbelichting.
Overlopen van Licht
Als het licht wel toeneemt zal steeds meer beinvloeding zijn van de naast liggende sensorpixels. Het licht loopt als het ware over naar de aanliggende cellen. Dit effect wordt aangeduid met de Engelse term "Blooming" (Nederlands: Overstraling).
Blooming of Overstraling kunnen we het beste zien als een extreme vorm van overbelichting.
Voorbeeld Brug
In het voorbeeld aan de rechterkant loopt de overbelichting van de lucht over in de bladeren en takken. Als gevolg hiervan gaan details verloren en worden zelfs gehele takken niet meer vertoond.
Bij uitsnede 1 is zeer fraai waar te nemen dat details eenvouding verloren gaan omdat de peiler van de brug achter de bomen langs loopt. Op deze strook is er geen sprake van overbelichting en zijn de details van de bomen wel zichtbaar.
Bij uitsnede 2 is ook duidelijk te zien hoe groot de beinvloeding van de naastliggende pixelsensoren is en de "blooming" is zeer duidelijk waar te nemen.
Blooming wordt in het Nederlands ook wel Overstraling genoemd. Misschien begrijp je deze term nu beter.
Niet van belang bij dit voorbeeld, maar op de bovenstaande foto is ook een "flare" waar te nemen. Ik fotografeerde bijna recht tegen de zon in!
Purple Fringing
Blooming uit zich ook door het oplichten van paarse randen langs de overbelichte delen.
Aangezien het verschijnsel te detecteren is (paarse randen rondom overbelichte delen) kunnen de camera of beeldnabewerkings programma's het ontstaan van deze paarse randen reduceren. Het ontstaan van paarse randen wordt in het engels aangeduid met "purple fringing".
Er kunnen ook rode aan de ene kant en cyan randen aan de andere kant ontstaan. Deze randen ontstaan niet door Blooming maar door Chromatische Aberratie.
Voorbeeld Boomtakken
Onderstaand nog een voorbeeld van blooming/overstraling.
Deze foto is redelijk normaal belicht en de details van de takken zijn zichtbaar. Dat is geheel anders bij de onderstaande foto.
De bovenstaande foto is 4 stops langer belicht. De overstraling is goed te zien en er vallen ook veel details weg.
De foto is niet helemaal scherp. Dit komt omdat ik een stukje van de orginele foto heb uitgesneden. Nog even een puntje om over na te denken. Als je een full frame sensor hebt (en niet APS-C of nog kleiner) dan is het verschijnsel van blooming veel kleiner. Omgedraaid, hoe kleiner de sensor hoe dramatischer het bloooming verschijnsel is.
|