Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.nl

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.nl

Bekende Voutjes

Zonnekap

Altijd Gebruiken

Een zonnekap voorkomt dat door de inval van de lichtbron de reflecties van dit licht in het objectief zichtbaar wordt op de opname. Indien de reflecties zichtbaar worden in de opname dan wordt gesproken over "lensflare". Onderaan de pagina staat een voorbeeld van lensflare. Dit is dus gewoon een mislukte foto.

De lichtbron kan de zon zijn maar ook een lamp etc. Gebruik daarom altijd de zonnekap, ook wanneer er geen zon schijnt of wanneer er binnenshuis opnames worden gemaakt.

Verkeerd Gemonteerd

Zonnekap niet goed doorgedraaid

Op de onderstaande foto kun je duidelijk zien wat het resultaat is als de zonnekap niet goed op de lens gemonteerd is. Onderstaande foto laat de afbeelding zien als de zonnekap niet voldoende "doorgedraaid" is.

Bescherming

Indien de zonnekep is gemonteerd is de lens ook nog eens beschermd voor krassen en er komen niet zo snel vingerafdrukken op.

Regen

Ik heb de zonnekap ook vaak bewust gebruikt om te voorkomen dat er regendruppels op de lens komen. Zelfs een kleine druppel kan de opname laten mislukken.

Er Zijn Altijd Nadelen

Let wel op indien je de flits van de camera gebruikt. Indien de zonnekap is gemonteerd dan zul je bij een groothoekopname vaak een schaduw van de zonnekap in beeld zien.

Lensflare door inschijnend zonlicht 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!