Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.nl

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.nl

Archivering

Geheugenkaart (Memory Card)

Nooit Meer Wissen

Als je digitale foto’s maakt met een enigszins normale resolutie kan de archivering van de foto’s ook gebeuren op de geheugenkaart. De geheugenkaart wordt als het ware als een negatief filmrol gebruikt. Hij wordt nooit gewist en bewaard als hij vol is.

4000 tot 8000 of meer

128MB Geheugenkaart van type SD

2014

Tegenwoordig kosten de geheugen­kaartjes niet zoveel meer. In 2014 kosten de geheugen­kaartjes minder dan een Euro per GB. Met een normale bestandsgrootte (jpeg) zijn de opnames rond de 2MB tot 4MB en kost de archivering van 250 tot 500 foto's dus minder dan een Euro.

Op een SD geheugenkaart van 16GB kun je dus 4000 tot 8000 foto's archiveren.

2016

Anno 2016 is de prijs van de geheugenkaarten alweer gehalveerd tot onder de 50 eurocent. Een 128GB SD geheugenkaart is royaal onder de prijs van 60 Euro te koop. Echter, de ontwikkeling van de sensoren heeft ook niet stil gestaan en de opnames hebben ook een groter formaat gekregen.

Neemt niet weg dat er nog steeds meer dan 10.000 foto's van zeer goede kwaliteit op een 128GB geheugenkaart passen.

Beschermen Tegen Wissen

Vergrendeling

Maak je niet al te veel foto’s en wil je weinig risico’s lopen dan is het eenmaling gebruik van de geheugenkaart een eenvoudige methode voor een betrouwbare archivering.

Meestal heeft een geheugen kaartje een klein schakelaartje aan de zijkant zitten om te voorkomen dat de inhoud kan worden gewist. Maak hiervan gebruik als je wilt voorkomen dat de informatie kan worden gewist.

Goedkoop

Verhoudingsgewijs is het archiveren op een geheugenkaart factoren goedkoper dan de prijs van de filmrolletjes van vroeger!

Vaak is er ook wel ruimte om informatie op te schrijven, hoewel deze ruimte op de zeer kleine geheugenkaarten wel heel erg klein, zou ik er tenminste proberen het jaartal op te schrijven. Doe het meteen.

Maak het jezelf dan ook niet moeilijk en schrijf op het kaartje welke periode er op staat, dat is wel zo handig met het terugzoeken.

Als je het netjes wil opbergen zijn er ook handige doosjes te koop voor een paar centen. Zoek maar eens op internet naar "opbergdoosje voor SD" dan doe je genoeg ideeën op.

Waarschuwing

Als je alleen vertrouwd op de geheugenkaartjes dan moet je nog steeds zeer goed oppassen. Indien de geheugen kaart beschadigd of kapot gaat moet je natuurlijk nog steeds zorgen dat er een back-up is.

Je kunt natuurlijk een kopie van de geheugenkaartjes op je computer bewaren. Dan moet je wel zeker zijn dat de kopie op je computer compleet is. Beter is om de geheugenkaartjes te kopieren naar een "filmrol" op je computer. Zorg dat je zelf de discipline hebt om geen bestanden te wijzigen of te verwijderen uit de filmrol. Zorg er dan voor dat er elders altijd een back-up van deze filmrol op je computer voorhanden is. Gaat er dan iets fout met je computer en je back-up dan kun je altijd nog terugvallen op de bewaardegeheugen kaartjes.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!